EHF Champions League

A bűvös ötödik?

A bűvös ötödik?

Miután a Buducnost nem jutott be az Women’s EHF FINAL4-ba, a Vardar csapata az egyetlen, amely mind az öt szezonban elverekedte magát a négyes végjátékba, mióta Budapesten rendezik az utolsó mérkőzéseket.

A macedón sztárcsapat az idei kiírásban mindösszesen egyetlen alkalommal szenvedett vereséget. A francia Metz Handball csapata volt képes 24:22-re legyőzni a Vardart. A gárda esélyességéről minden szakértőt sikerült meggyőzni erőteljes támadójátékukkal és konzisztens teljesítményükkel. De vajon milyen hatással lesz a közelgő „feloszlás” a Vardar esélyeire?

-A két fél még soha nem találkozott egymással éles meccsen. Budapesten csap össze először a Vardar és a Rosztov.

-Mayssa Pessoa és Siraba Dembele is legalább egy évet játszottak már a macedón rekordbajnoknál. Jelenleg mindketten az orosz csapatot erősítik.

-A 2016-os riói olimpia legértékesebbnek választott játékosa Anna Vyakhireva lett, aki most nővére ellen fog pályára lépni, hiszen Polina a Vardar játékosa.

A csapat jövője január óta közismert, amikor a Vardar vezetősége hivatalosan bejelentette, hogy a gárda a következő szezontól inkább a fiatalokra összpontosít a szupersztárok helyett. De ez sem zavarta meg Szkopje kedvenceit, akik árkon-bokron túljutva érkeztek meg a Women’s EHF FINAL4-ba, ahonnan végre győztesen szeretnének távozni.

Bár a játékosok többsége már biztos jövőképpel rendelkezik, de a szemük előtt jelenleg egyetlen cél lebeg:
Lemásolni a Vardar férfi csapatának tavalyi eredményét, amikor megnyerték a BL négyes döntőt Németországban.

A tapasztalat rendkívül fontos szerepet játszik a Bajnokok Ligája négyes döntőjében és a Vardar hatalmas előnnyel rendelkezik ezen a téren. Az elmúlt négy kiírásban mindösszesen egyszer sikerült túljutni az elődöntő küzdelmein, de Cvijicék tisztában vannak az elvárásokkal egy „első bálozó” csapattal szemben.

„Azt hiszem, összesen két alkalommal játszottunk a Rostov ellen, akkor is barátságos meccseken. Nagyon sok jó játékosuk van és a szélsőik életveszélyesek. Készen állunk a következő kihívásra” – mondta a Vardar balszélsője, Andrea Penezic.

Testvérháború

Rostov céljai azonban óriásiak. Igazi áttörést jelentene a végső győzelem a tavalyi év után, amikor már a csoportkörből sem jutottak tovább.

Új edzővel és új célokkal, az orosz csapat rendkívül sikeres évet produkált eddig, kiváltképp hazai pályán, ahol többek között, már a Győrt és a CSM-et is legyőzték. De Budapesttől messze van az otthon melege és Frederic Bougeant tanítványainak a kupa elhódításához, a hazai pályán mutatott játékot kell hozniuk.

Az edzői hullámvasút eredményeként, Bougeant Nantes-ban folytatja, míg őt, a Győr jelenlegi edzője, a negyedik alkalommal is az Év edzőjének választott szakember, Ambros Martín váltja. Azonban, a francia kollégája megjegyezte: „Ez nem fogja befolyásolni a csapat teljesítményét és szeretnénk sorozatban másodjára is diadalmaskodni nemzetközi színtéren”.

A két együttes korábban még nem mérkőzött meg egymással tétmérkőzésen, de a nézők egy családon belüli háborúnak is szemtanúi lehetnek. Anna Vyakhireva, a Rosztov bal átlövője és nővére, Polina Kuznetsova, aki a Vardar jobb szélsője találkoznak már az elődöntőben. „Örülök, hogy a Vardar ellen játszunk, de nem azért, mert a testvérem is ott szerepel. Remélem, győzni fogunk. Mindent megtettünk, hogy eljussunk idáig és Budapesten is szeretnénk a legjobb énünket adni.” – nyilatkozta Vyakhireva.

Latest news

More News