EHF Champions League

A Rostov véget vehet a Győr uralmának?

Courtney Gahan / ew

A Rostov véget vehet a Győr uralmának?

A Győr célja, hogy sorozatban harmadszor is megnyerje a női EHF Bajnokok Ligáját a Rostov-Don legyőzésével. Az orosz csapat ezzel szemben első alkalommal került a legnagyobb kupasorozat döntőjébe.

A Győri Audi ETO KC domináns játéka után az egyetlen cél csakis a címvédés lehet a magyar csapat számára, amellyel sorozatban harmadszor emelhetné magasba a női EHF Bajnokok Ligája trófeáját a vasárnapi budapesti fináléban.  A Győrnek ehhez a Rostov-Dont kell legyőznie, amely egyértelműen egy kemény harcnak tűnik, miután az orosz csapat egy izgalmas mérkőzésen verte az elődöntőben a Metz együttesét.

  • A Rosztov-Don az első női EHF Bajnokok Ligája döntőjére készül, míg a Győr már hetedszer – zsinórban negyedszer – szerepel a fináléban.

  • A Győri Audi ETO KC játékosa, Nycke Groot egy találatra van attól, hogy átvegye a vezetést a női EHF FINAL4 örökös góllövőlistáján. Jelenleg ugyanannyi, 56 gólja van, mint Cristina Neagunak.

  • Az eddigi hat egymás elleni tétmérkőzésükből a Győr négyet, a Rosztov kettőt nyert meg.

  • Ha a Győr nyer, Eduarda Amorim és Görbicz Anita is az ötödik címét ünnepelheti. Ha a Rosztov győz, Ambros Martin már ötszörös bajnoknak mondhatja magát.

DÖNTŐ

Rostov-Don (RUS) - Győri Audi ETO KC (HUN)

Ambros Martin jelenti a sikeresség kulcsát a Női EHF Bajnokok Ligája címéhez? Ez jelenleg minden további nélkül elképzelhetőnek tűnik.

Vasárnap minden kérdésre választ kapunk a Papp László Arénában, amikor a spanyol edző jelenlegi csapata, a Rostov-Don néz szembe a vezető korábbi együttesével, a Győri Audi ETO KC-val a 2018/19-es címért. Martin, a Győr eddigi Bajnokok Ligája címeinél jelen volt, miközben az ETO jelenlegi trénere, Danyi Gábor volt az asszisztense. De, az idők változnak és most már Danyi vezeti a magyar klubot.

“Eddig teljes egészében a Metzre koncentráltunk. A győriek előnyben lesznek hozzánk képest, hiszen többet pihenhetnek és a tapasztalat is az oldalukon áll.” – mondta Martin az elődöntő után. “Könnyű meccsen van túl a címvédő, míg nekünk egy kemény jutott, de holnap a végsőkig küzdeni fogunk.”

A 4-szeres BL győztes nem veszített mérkőzést 2018 januárja óta és céljük, hogy ebben sorozatban 25-nél tartson a rekord vasárnap este. Bár a Rostov nem tud felmutatni hasonló teljesítményt, de viharos ütközet várható a felek között, hiszen az orosz sereg rendkívül motivált.

A 2016-os Olimpia és a 2018-as Eb MVP-je, Anna Vyakhireva hat másik olimpiai bajnok társával életük első BL címéért küzdenek, míg a 2015/16-os szezonban a CSM Bucurestivel győzelmet szerző Mayssa Pessoa és Ana Paula Rodrigues a második trófeában bízik. Vyakhireva testvére, Polina Kuznetsova az egyetlen játékos, aki már megnyerte korábban a BL-t és nem a román csapattal. Kuznetsova a Zvezda tagjaként hódította el a címet 2007/08-ban.

Mivel a Győr nyert az előző két alkalommal, valamint az elmúlt 5 évben négyszer jutottak el a döntőig, a csapat nagyobb tapasztalattal rendelkezik és a legtöbb játékos tagja volt már a tavalyi győztes együttesnek is.

Danyi irányítása alatt, az ETO játékstílusa megváltozott és még több figyelmet fordítanak a már így is világszintű támadójátékukra, míg Martin keményebb védekezést hozott a Rostovnak. Pessoáéknak szükségük lesz a legjobb formájukra védekezésben a Győr megállításához, de az elődöntő és az idei szezonjuk megmutatta már, hogy képesek ilyen teljesítményre. Szombaton, tiszta, de kemény küzdelemben múlták felül a Metzet, kiváltképp védekezésben, pedig ez a franciák névjegye volt.

A rosztovi kapusok remek formában játszottak szombaton. Anna Sedoykina 53 %-kal védett, míg a második félidőben őt váltó Pessoa rengeteg demoralizáló játékot mutatott be, többek között, amikor a Metz utolsó hetesét hárította és ezzel bebiztosította csapata győzelmét. De, talán a győriek még elképesztőbb kapus trióval rendelkeznek: a 2018-as Női EHF FINAL4 Legértékesebb Játékosának választott Amandina Leynaud, Kari Grimsbö és Kiss Éva. Mind a hármuknak megvoltak a pillanatai, de Leynaud ellopta a show-t az első felidéi teljesítményével.

A Rostov esélyeit meglehetősen csökkentené Vyakhireva boka sérülése miatti hiánya. Az orosz játéka még mindig nem biztos. „Egy kicsit aggódom a bokám miatt, mert az első félidő alatt sérült meg. Egy meccs folyamán nem foglalkozok apróbb gondokkal, hiszen harcolni és nyerni kell bármi áron! Egy kis adrenalinnal ez egyszerűbb, de a mérkőzés után már jobban elkezdett fájni. Remélem, nem súlyos a dolog.”

Ha Vyakhireva nem tudsz játszani, Martinék esélyei csökkennek. De egy biztos, minden adott egy újabb történelmi, epikus mérkőzéshez vasárnap.

Latest news

More News