EHF Champions League

Friss, dinamikus és izgalmas - kiválasztották az új trófeát

Krisztina Deak / ts

Friss, dinamikus és izgalmas - kiválasztották az új trófeát

Bemutatták a pályázatra készített műveiket a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem növendékei. Egy igazán újszerű trófeát emelhet a magasba a Women’s EHF FINAL4 nyertese, a Papp László Budapest Sportarénában. A zsűri kiválasztotta a győztest.

Az Európai kézilabda Szövetség és a Magyar Kézilabda Szövetség kezdeményezésére kiírt meghívásos pályázatra, hat csapattól, melynek tagjait a MOME korábbi diákjai alkották, érkezett pályamű.

A Women’s EHF Champions League friss, dinamikus és izgalmas új trófeát kapott. A designerek érdekes munkákkal készültek, ezért az Európai Kézilabda Szövetség, az EHF Marketing, a Magyar Kézilabda Szövetség, valamint a MOME képviselői által alkotott zsűrinek nehéz dolga volt, hogy kiválassza a legjobbat.

„Nagyon pozitív élményt jelentett a közös munka a Magyar Kézilabda Szövetséggel és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemmel. Mind a hat csapat munkája nagyon érdekes volt, de nem csak a minősége miatt, hanem a közös alapok miatt is, amelyekből különböző megoldások születtek. Izgalmas volt végighallgatni, hogyan alakították ki a tárgyaikat a versenyzők. Nagyon logikus, de teljesen különböző magyarázatokat kaptunk. Végül a zsűri úgy határozott, hogy három szempont alapján dönt: elsőként, hogy az adott tárgy mennyire rugaszkodik el a tradícióktól, másodszor, hogy mennyire adja vissza a nőiességet, valamint, hogy mennyire igazodik a női Bajnokok Ligája kommunikációs elemeihez. Emellett volt egy praktikus része is a döntésnek, a használhatóság és láthatóság, hiszen egy kivilágított arénában, tízezer ember követi figyelemmel, amikor a játékosok kézbe veszik a kupát” – mondta az EHF főtitkára, Michael Wiederer.

„Igazán örülünk neki, hogy az Európai Kézilabda Szövetség nyitott volt az ötletünkre, és a magyar kreativitás ismét tudott újat mutatni. Ez az országunkban készülő trófea előre haladó és a jövőbe mutató munka, egy út, amit nekünk is érdemes követnünk” – mondta Mátrai Gábor, a Magyar Kézilabda Szövetség elnökségi tagja.

A korosztályukban kiemelkedő, tehetséges fiatal tervezők egyetértettek abban, hogy a versenyben való részvétel megtisztelő, érdekes és kemény munka, mert a tervezési idő ugyan elegendő, de rövid.

„A leginspirálóbb a labda, a csapat, az egyenlő emberek, a közösségi élmény volt számunkra, amit egy ékszerbe tettünk. Három művet készítettünk, és boldogok lennénk, ha mi lennénk a győztesek” – mondta a GM Művek, azaz Gelley Kristóf és Mátyás Zoltán.

“Boldogabb lettem volna, ha több idő áll rendelkezésre, mert több ötletem is volt. A legjobb megoldást nem találtam meg ebben az időszakban. Munkámban a labda és a közösségi élmény inspirált” – meséli Juhász Ádám.

“Nagyon jó érzés, amikor látjuk, hogy egy ajándék milyen boldogságot jelent valakinek. Olyan trófeát akartunk tervezni, ami örömet szerez a győztesnek, egy kemény sorozat után, mert a csapatok nem csak kapják ezt a díjat, megküzdenek érte. Ez pedig nemes dolog. Ezt az érzést szerettük volna a munkánkkal visszadni” – mondta Szolis András és Imrei Boglárka.

“A klasszikus kupából indultam ki. A dinamikus mozgások, csavarok pedig a sportág szimbolikus tárgyával, a labdával asszociálnak. A közös győzelem, a csapatszellem szintén motivált. Egyetértettünk a többiekkel abban, hogy a megfelelő méretet nem volt könnyű megtalálni, mert ez kis tárgy az arénában, de nagy egy kézben” – értékelt Pataki Dávid.

“A mozgás, a gyorsaság, a sodródás, forgások, a passz. ezek az elemek voltak hatással a munkánkra, amellyel az eredményhirdetés még látványosabbá válhat a nézők és a győztes számára is, ahol a labda van a figyelem középpontjában. A másik fontos szempont a forma volt. Használtuk a dinamikát, de közel maradtunk a hagyományos kupa alakhoz – mondta Koller Júlia és Káldi Gergő, akik a zsűri külön elismerésében részesültek.

A döntés után a győztesek, Ádám Krisztián és Sipos Balázs, máris a kivitelezés kezdésén gondolkodott.

“Személyes tárgyat szerettünk volna tervezni, amely szakít a sztereotípiákkal, és az EHF imázsának emblematikus részévé válhat. A sportág esszenciáját akartuk felvázolni, dinamikára, érzelemre és a nőiességre építettünk. Munkánk minden oldalról más formát mutat. Nincs sok időnk elkészülni a kivitelezéssel, ezért amint lehet, elkezdjük a munkát, és nagyon reméljük, hogy azt a pillanatot, amikor a győztes csapat kapitánya felemeli a munkánkat, az első sorból láthatjuk” – nyilatkozta Ádám Krisztián és Sipos Balázs.

„A győztes trófea nem hagyományos, érdekes formája van, miközben egy pillanatig érintkezik a labdával” – tette hozzá Michael Wiederer.

„A Women’s EHF Champions League népszerűségének és a fokozott érdeklődésnek köszönhetően igazán különlegessé vált ez a verseny. Minden pályamunka egyediséget és értéket hordozott magában, ami megnehezítette a zsűri dolgát. Elégedett vagyok a versenyzőkkel, magas színvonalon dolgoztak. A nyertes trófea nőies, izgalmas és szép” – mondta Fülöp József, az egyetem rektora.

A zsűri további tagjai Lipóczki Ákos a MOME Tárgyalkotó Tanszékének vezetője és  Koós Pál, a MOME Design Intézetének igazgatója.

Az új trófeát a 2015 Women’s EHF FINAL4 előtt, áprilisban mutatják be a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen.

Jegyek az eseményre

A 2015-ös Women’s EHF FINAL4 eseményét 12 ezer néző követheti élőben Budapesten.

Jegyek vásárolhatók a hivatalos weboldalon: www.ehfFINAL4.com, négy különböző árkategóriában. Minden jegy mindkét napra szól.

Árkategóriák:

1: 39,990 Ft (kb. 130 €)

2: 27,990 Ft (kb. 90 €)

3: 19,990 Ft (kb. 65 €)

4: 9,990 Ft (kb. 35 €)

Fotó: Gergő Gosztom

Latest news

More News