EHF Champions League

Melyik csapat ír történelmet? A Metz vagy a Rostov?

Courtney Gahan / ew

Melyik csapat ír történelmet? A Metz vagy a Rostov?

A Rostov-Don csapata előző idényben először jutott el a női EHF FINAL4-ig. Idén az elődöntőben a Metz játékosai ellen lépnek pályára, akik történelmet írva a franciákkal mérik össze erejüket.

Azok után, hogy a Metz kétszer egymás után kiesett a negyeddöntőben, végre áttörést elérve a női EHF Bajnokok Ligája elődöntőjében debütálhat. Annak ellenére, hogy a női DELO EHF FINAL4-ban újnak számítanak, a Metz kitűnő esélyekkel indul a tétmérkőzés megnyerésére.

A Metz az első francia klub, mely felküzdötte magát a női EHF FINAL4-ig, míg a rostovi csapat második alkalommal látogat el Budapestre ezen alkalomból.

  • A két csapat közül egyik sem játszott még a női EHF Bajnokok Ligája döntőjében

  • A franciák mindkét alkalommal maguk mögé szorították a rostovi csapatot, továbbá sosem kaptak ki az oroszoktól

  • Ha a Metz nyer, ez lesz az első Bajnokok Ligája trófea, melyet a csapat 16 játékosa és edzőjük Mayonnade hazavihet.

„Annak ellenére, hogy a Metz éveken át kemény munkát végzett egy kiváló edző irányításával, meglepetésszerű a tény, hogy eljutottak a budapesti fordulóig. Igazi küzdők, akikkel fel kell vennünk a versenyt.”- jellemezte a franciákat Mayssa Pessoa, kapus, a DELO EHF Bajnokok Ligája sorsolásakor áprilisban, a 2018/2019-as szezonban.

Csupán két mérkőzést veszített el a Metz, hiszen lenyűgöző védelemmel rendelkeznek, melyet a mindössze 331 kapott gól is jól mutat.

Azok után, hogy az előző két szezonban a csapat már a negyeddöntőben kiesett, az volt a kérdés, hogy vajon az idei szezonban is hasonló baklövéseket követnek-e el a franciák. Azonban semmi kétséget nem hagytak afelől, hogy megérdemlik a részvételt, hiszen két alkalommal is simán győztek a CSM Bucuresti ellen, biztosítva ezzel a Metznek az első budapesti részvételt. Összevetve a négy középdöntős egységet, a Rostov bizonyul a legesélyesebbnek Ambros Martin vezetésével, aki első alkalommal irányítja az orosz klubbot; nem beszélve arról, hogy két negyeddöntős győzelemmel már rendelkezik. Az egyetlen vereséget a Metz ellen szenvedték el.

Az eddigi fordulókat az ellenfelek mindegyike ugyanazzal az eredménnyel zárta: hét győzelem, egy döntetlen, két vereség, 15 pont. Ha a Metz nem ilyen határozott győzelemmel verte volna el két alkalommal is ellenfeleit – 29:25 Franciaországban és 26:18 Oroszországban – akkor egyenlő erősségű mérkőzésekről beszélhetnénk.

Azonban a balszélső, Manon Houette szerint a Metz tudja, hogy az előző győzelmek nem jelentenek semmit: „Erősek és egységesek. A Rostov-Don csapatában minden pozíción elképesztő játékos játszik, de annak ellenére, hogy mindkét játékot mi nyertük a szezonban, Budapesten minden más lesz. Nem foglalkozom a múlttal. Jelenleg mi mindnyájan az előttünk álló mérkőzésre fókuszálunk.” Houette jól ismeri az egyéni erősségeket a rostoviaknál, hiszen ő és hét másik Metz játékos találkozott már 8 orosszal 2018 decemberében a női EHF EURO 2018 döntőjében. Az ellenfelek már hatszor összecsaptak egymással, melyből öt alkalommal a Metz kerekedett felül s egyszer döntetlennel zárult a végeredmény. Vajon a Metz tovább gyarapítja győztes mérkőzései számát vagy Ambros Martin tapasztalata a Női EHF FINAL4-on eljuttathatja a rostoviakat a döntőig?

Latest news

More News