EHF Champions League

Mikroszkóp alatt az EHF női Bajnokok Ligája Négyes Döntőjének csapatai

EHF

Mikroszkóp alatt az EHF női Bajnokok Ligája Négyes Döntőjének csapatai

Szó szerint elindult az EHF női Final4 visszaszámlálása Budapesten, ahol ez a fantasztikus sorozat a végéhez ér hétvégén.

Szombaton játszák az elődöntőket, először a Győri Audi ETO KC a CSM Bucurestivel lép pályára 15 óra 15 perckor (live on ehfTV.com), majd a Rostov-Don a HC Vardarral csatázik 18 órakor (live on ehfTV.com). Ezt követi vasárnap a bronzmeccs majd a döntő.

Felmértük, analizáltuk és megvitattuk mind a négy résztvevőt, hogy be tudjuk mutatni a felkészültségi állapotukat.

A csapatokat három szempont alapján vettük górcső alá – erősség, gyengeség és az a bizonyos X-faktor. Mindhárom kategória a Papp László Budapest Sportarénában elérhető sikerek esélyeit mutatja be. Némelyik nyilvánvaló lehet, de lesz meglepetés is.

CSM Bucuresti

Erősség: A hátsó-trió

A hátsó hármasból is a román erőmű legacélosabb fegyvere egyértelműen a Cristina Neagu és Bella Gulldén közötti együttműködés. Feladatuk eltér, míg Neagau a könyörtelen befejező szerepét tölti be, addig Gulldén a játékszervező. Hogy mennyire kiegészítik egymást a pályán, azt igazolja, hogy a CSM ebben a szezonban lőtt 212 góljának 60%-át a hátsó hármas szerezte.

Gyengeség: Védekezés

A románok védelme enyhén szólva botladozik. A huszáros támadásokat vezető játékosok a saját kapujuk előtt már nem tudnak annyira fókuszálni. A csapat Neagauba veti minden bizalmát – nem csak a támadásokban, védekezésben is – és ez a nyomás bizony meglátszik a román sztár játékán. Bár a csapatösszhang híres a Bucurestinél, az mindenképp jelzés értékű, hogy övék a legrosszabb védekezési mutató a Final4 csapatai közül.

X-factor: Per Johansson

A svéd taktikus igazi felfrissülést jelentett a klubnak, mióta átvette az irányítást. A csapat jól reagált a taktikai változtatásaira és a motivációs képességeit is tudta kamatoztatni a mester. Amellett, hogy a svéd mágus önmagában nagy meglepetés faktor, nemcsak jól kezeli a nagy számban keze alatt forgó sztárokat, de gyorsan át tudja alakítani a csapat játékát, amire nagy szükségük lehet Budapesten.

Győri Audi ETO KC

Erősség: Védekezésből gólszerzés

Örök érvényű a kézilabdás közmondás, miszerint a támadók nyerik a mérkőzéseket, a védők a bajnokságot és a győriek valóban a fegyelmezett védekezésre építették játékukat. Ennek a taktikának köszönhetően kerültek be negyedik alkalommal a négyes döntőbe. Még a sérüléshullámok alatt is a legjobb védelmi statisztikával büszkélkedhetnek és mivel a háromszoros Bajnokok Ligája győztes a támadások sikeres befejezése terén is jeleskedik, kitűnő példái annak, hogyan lehet védekezésből gólt szerezni.

Gyengeség: Sérülések

Volt, hogy úgy tűnt, határtalan a sérüléshullám a győri csapatnál, de a magyar csapat mindig talált kiutat valahogy. Bár úgy tűnt, átvészelték azt az időszakot, most mégis nélkülözni kényszerülnek Nora Mørköt és Tomori Zsuzsannát, pont, amikor a legnagyobb szükség lenne az ő extra teljesítményükre a Final4-on. Mindezen túl Anja Althaus és Eduarda Amorim sincs még 100%-os formában.

X-faktor: Egyszerűség

Egy másik közmondás: Az egyszerűség gyönyörködtet. És ez a Győri ETO-ra kiváltképp igaz. A rendszert már kialakították, az alapokat lefektették, és a játékosokat is úgy válogatták ki, hogy tökéletesen illeszkedjenek a taktikába. Hogy a taktika sikeres legyen – főleg a legmagasabb szinten – egyszerűnek és könnyen értelmezhetőnek kell lennie! Ha a cél tiszta és az utasításokat egyszerű végrehajtani, már csak az kell, hogy az egyéni teljesítmények beragyogják azt. Egyszerűen minden sokkal hatékonyabb, és ez a tudás teszi igazán nagy csapattá a Győrt.

Rostov-Don

Erősség: a forma

Meglepő és fura, ahogy az orosz csapat egy teljes mérkőzésen keresztül képes konzisztensen, a legmagasabb szinten az előre megtervezett taktikát megvalósítani. Ez, még a legnagyobb csapatoknak sem szokott hibátlanul sikerülni. Az EHF női Final4 újoncai kérdés nélkül a legjobb formában lévő gárda, hiszen az utóbbi kilenc meccsüket megnyerték. A jelenlegi formájuk és a játékstílusuk eredményeképpen a határ, a csillagos ég. Viszont, csak akkor valósulhatnak meg a legvérmesebb álmaik, ha folyamatosan koncentrálnak és nem bízzák el magukat az első győzelem után sem.

Gyengeség: támadás

Ahogy a forma az erősségük, egyben a gyengeségük is. Hiszen a jelenlegi csapat nem feltétlen a gólzáporos mérkőzéseiről híres. Gyakran jelent számukra problémát a védelem átlövése vagy megbontása. Az oroszok szívesebben várnak az ellenfél hibáira, miközben kőkeményen védekeznek. Viszont, ha a hibák nem jönnek, könnyen zavarba lehet őket is hozni.

X-faktor: Az első alkalom

Bulatovicék igazi kívülállóként érkeznek a magyar fővárosba és ez lehet az legnagyobb előnyük (elég csak emlékezni a CSM menetelésére két éve). Érdemes belegondolni, milyen egyedülálló teljesítményt nyújtott idén a Rosztov, az utolsó 9 összecsapásukat egyaránt megnyerték. Megmérkőztek már a CSM Bukaresttel és a Győrrel is, így a Vardar elleni meccsre felkészülten érkeznek, tapasztalattal a lábukban, de még mindig veszítenivaló nélkül.

HC Vardar
 
Erősség: A Cvijic-Lekic tengely
 
Az idei szezonban a Vardar már több csapatnak is komoly fejtörést okozott, nem találták az ellenszerét a macedónok könyörtelen és eredményes játékának. Ettől függetlenül a Final4 más lesz, mint az eddigi mérkőzések, ezúttal még inkább szükség lesz Andrea Lekic és Dragana Cvijic klasszisára, hogy végre a legfényesebb érmet is begyűjtse az alakulat. Mindketten remek formában érkeznek Budapestre, ráadásul elképesztő összhang van közöttük, így egyértelműen rajtuk múlik a Vardar sikere.
 
Gyengeség: Megfontolatlanság
 
Az idei szezonban nehéz olyan dolgot mondani a macedónok játékában, ami ne működött volna, éppen ezért gyengeséget sem egyszerű találni. Csakhogy a korábbi években is remekelt már a szkopjei együttes, a végén viszont a teljesítményre a koronát, az I-re a pontot egyszer sem sikerült feltenni. És bár az ötödik Final4-ba jutás már rekordnak számít, mentálisan muszáj javulnia a játékosoknak a kulcspillanatokban, ha ugyanis nem tudják jól kezelni az esetlegesen fellépő nehezebb pillanatokat, akkor ezúttal is lecsúszhatnak a hőn áhított diadalról.
 
X-faktor: A hattyúdal
 
A hatalmas megmérettetéseken a csapatoknak extra motivációra is szükségük lehet a végső győzelemhez. Ez a Vardarnál abszolút megvan, hiszen ez a keret, és ezek a játékosok most utoljára nyerhetik meg közösen a BL-trófeát, a következő szezont és a jövőt ugyanis fiatalokkal képzeli el az egyesület vezetősége. Ez a tény alighanem minden játékosnak óriási pluszt jelent majd és harcolni fognak, hogy a Papp László Sportarénában ne a szomorúság, hanem az öröm könnyei hulljanak majd.
 

Latest news

More News