EHF Champions League

„Nincs veszteni valónk” - A Vipers meglepné a Győrt

Courtney Gahan / ew

„Nincs veszteni valónk” - A Vipers meglepné a Győrt

A női EHF FINAL4-on debütáló Vipers és a sorozatban harmadik győzelmére készülő Győr már kétszer találkozott ebben a szezonban, azokon az összecsapásokon a magyar csapat ünnepelhetett. Vajon a norvég együttes képes lesz fordítani a szerencséjén?

A rutintalanság és a tapasztalat végső ütközete várható a női DELO EHF FINAL4 első elődöntőjében. A Győri Audi ETO KC 13 szezon leforgása alatt a már a 12. elődöntőjére készül, míg a Vipers Kristiansand a története során először jutott el az utolsó előtti állomásig annak ellenére, hogy mindössze második évét teljesíti a női EHF Bajnokok Ligájában. A hatalmas tapasztalatbeli különbség előnyére válhat a Győrnek, de a magyar csapat emlékeiben még minden bizonnyal élénken él, hogy a 2015/16-os szezonban pont egy debütáló együttes, a CSM Bucharest happolta el előlük a BL címet.

  • A Győr és a Vipers már hat alkalommal találkozott európai kupameccseken, ezek közül ötöt a magyar csapat nyert, beleértve az idei két győzelmet a főcsoportban

  • A Győr sorozatban harmadik Bajnokok Ligája címéért száll harcba Budapesten

  • A Vipers játékosa, Linn Jorum Sulland úgy érkezik a női DELO EHF FINAL4-ra, hogy mindössze négy találattal marad el a góllövőlista élén álló Háfra Noémi (FTC) és Jovana Radicevic (CSM) mögött, akiknek azonban nem lesz már lehetősége tovább növelni a góljaik számát. 

A Vipers és a Győr korábban már játszott egymás ellen elődöntőt, még 2003/2004-es szezonban. Akkor a magyar csapat jutott az EHF-kupa döntőjébe – ahol végül alul maradt -, de a norvég alakulatnak sikerült az egyik mérkőzést behúznia. A mai napig az volt az egyetlen alkalom, amikor a két együttes összecsapását követően a Vipers örülhetett. Ennek ellenére, az idei formájukat látva senki sem merné alábecsülni a norvégokat.

A kezdeti nehézségek után (egy döntetlen, két vereség) a Vipers a BL egyik leizgalmasabb alakulatává nőtte ki magát. A csoportkör harmadik fordulóját követően a középdöntőben már csak a Győrnek sikerült őket felülmúlnia – 33:29-re Magyarországon, 33:26-ra Norvégiában. Bár a Vipers tapasztalata csapatként nem ér fel a címvédőéhez, a keret tagjainak lenyűgöző a legmagasabb szinten elért eredményeinek listája. A kapusuk, Katrine Lunde -, aki a norvég együttes mérkőzésein rendre döntő szerepet vállalt ebben a szezonban - nem kevesebb mint négy Bajnokok Ligája címmel büszkélkedhet, melyek közül kettőt (2012/13 és 2013/14) a Győr kötelékében szerzett. A jobbátlövőjük, Linn Jorum Sulland a még versenyben lévő csapatok játékosai között vezeti a góllövőlistát.

Ami a kiélezett mérkőzéseken a Viperst segítheti, hogy az említett páros csak két név a csapat címerét viselő volt vagy jelenlegi norvég válogatott játékosok listáján. De még a kevésbé tapasztaltak közé tartozó 20 éves Henny Ella Reistad sem mutatja semmi jelét annak, hogy rutintalansága hátráltatná őt. Reistad 63 találattal a második legjobb góllövő a keretben, míg az összesített tabellán a kilencedik helyen áll. A Győr az előző szezonhoz hasonló előjelekkel érkezik a női DELO EHF FINAL4-ra. Fontos átlövőik közül Nora Mörk és Eduarda Amorim az idény egyes szakaszaiban sérült volt, ám mindkét kulcsjátékos visszatérhetett a pályára – ellentétben a tavalyi évvel, amikor Mörk-nek a cserepadról kellett végig néznie a címvédést. A magyar alakulat kerete ismét teljes és talán erősebb, mint valaha.

A Győr ebben a szezonban tovább nyújtotta veretlen szériáját a Bajnokok Ligájában, melyet megelőzően utoljára 2018 januárjában szenvedett vereséget. Az idei első BL mérkőzése óta eltelt 8 hónapban a DELO EHF FINAL4 résztvevői közül a címvédő szerezte a legtöbb gólt és jegyezte a legjobb gólkülönbséget. Veronica Kristiansen, Kari Brattset, Crina Pintea, valamint a tavalyi női EHF FINAL4 MVP, Amandine Leynaud érkezésével a 2018/19-es idényre még erősebbé vált az amúgy is félelmetes keret. „A Győr nem csak erős csapat, de egyénekre bontva is kiváló játékosokból áll. Minden posztra tudnak hasonló minőségben cserélni, ha valakinek éppen nem megy. De nincs veszteni valónk ellenük” – mondta Katrine Lunde a DELO NŐI EHF FINAL4 áprilisi sorsolásán. Lunde tökéletesen összegezte az előttünk álló párharcot. Papíron a Győr tűnik esélyesnek, de a Vipersen kevesebb a nyomás, és ott van benne a potenciál egy óriási meglepetésre.

Latest news

More News