EHF Champions League

Wiederer: A női DELO EHF FINAL4-ral megmutattuk a világnak, milyen szintű eseményt tudunk rendezni

Courtney Gahan / ew

Wiederer: A női DELO EHF FINAL4-ral megmutattuk a világnak, milyen szintű eseményt tudunk rendezni

A Nemzetközi Kézilabda Szövetség  (EHF) elnöke, Michael Wiederer fejtette ki véleményét az esemény kapcsán.

Az ehfCL.com a női DELO FINAL4-ról, a sikeres hétvégéről, a női kézilabda fejlődéséről és az esemény jövőjéről kérdezte az EHF elnökét, Michael Wiederer

ehfCL.com: Ebben az évben a női EHF FINAL4 új magasságokba emelkedett. Többek között az énekes-dalszövegíró Anastacia koncertnek és a locker room show-nak köszönhetően. Hogyan látja a fejlődést a tavalyi eseményhez képest?

Michael Wiederer: Az esemény évről évre fejlődik. Ilyen tekintetben tökéletes az együttműködésünk a Magyar Kézilabda Szövetséggel. Ezt nem csak udvariasságból mondom, ez a valóság. Szerintem mindkét szervezet sokat profitál ebből, mert fejleszteni tudják az eseményeik színvonalát. Tudják, hogy még nincs meg a további megállapodás, de mégis világszínvonalú eseményt rendeztek, ami nagy előrelépést jelent a női kézilabda népszerűsítésében.

Tudatában vannak annak is, hogy 2022-ben itt rendezik a férfi Európa-bajnokságot, és egy új csarnokot terveznek építeni Budapesten. Ezért is fontos, hogy megtegyük ezeket a lépéseket.

ehfCL.com: Idén egy kétéves szerződést kötöttek a Delo Csoporttal, Mi a jelentősége, hogy van főszponzora a női Bajnokok Ligája FINAL4-nak?

Michael Wiederer: Ez egy bevételi forrás, amely a kluboknak nagyon fontos a következő két évben. A bevételek 80 százaléka a klubokhoz kerül, így a főszponzornak határozottan fontos szerepe van a klubok pénzügyi helyzetére.

Ezen felül az, hogy a Delo Csoport egy elegáns és tetszetős képet mutat, – ezt a tényt én és remélem mások is osztják –  jót tesz a női kézilabdának.

ehfCL.com: Budapest szerződése idén lejár a női Bajnokok Ligája FINAL4 rendezésére, és már zajlanak a tárgyalások a folytatásra a jövővel kapcsolatban. Mit tudnak nekünk erről mondani?

Michael Wiederer: Komoly tárgyalásban vagyunk a szervezőbizottsággal. Vannak nyitott kérdések, de csak apróságok. Megpróbáljuk júniusban tető alá hozni a megállapodást. Ez logikus is, mert nekik ez nagyon fontos, számos dolgot át kell gondolniuk. Számunkra pedig a minőség a fontos.

Van még egy oldala ennek: A szervezők számára fontos a hosszú távú megállapodás, amely során a pénzügyi tervezés is sokkal könnyebb. Nekünk is az az érdekünk, hogy hosszabb távon megállapodjunk, és tudjuk mi is fog a következő három-négy évben történni. Mindig könnyebb egy évre előretekinteni, de ha előre tekintünk, akkor tisztáznunk kell dolgokat.

ehfcl.com: Mit mutat meg a női DELO EHFF FINAL4  a női kézilabda fejlődéséről?

Michael Wiederer: A marketig specialisták – és nem az EHF dolgozói, hanem külső partnerek – azt mondják, hogy a klub versenyeink, kiemelt eseményeink, de főleg a válogatott tornáink és az Európa-bajnokságok a legjobbak az európai női sport területén. Szerintem összességében ez egy nagyon jó jel, és arra kell törekednünk, hogy ezt még tovább fejlesszük.

Két különböző feladat áll előttünk: erősíteni a legjobbakat, valamint egy biztos alapot építeni. Ne feledjük, hogy 2024-ben már 24 csapatos Európa-bajnokságot rendezünk. Ez azt jelenti, hogy támogatnunk kell a nemzeti szövetségeket annak érdekében, hogy erősebb csapataink legyenek, és ezáltal megtartsuk a sport világában betöltött top pozíciónkat.

Talán ez az elsődleges feladatunk, és talán a része az alapvető munkánknak, hogy magunkkal rántsuk a különböző nemzeteket is. Már az is elég, hogy vezessük őket és megcsináljuk ezeket a magas színvonalú eseményeket. Tehát az Európa-bajnokságra a  kvalifikációs mérkőzések, a Final4-ra kvalifikáló meccsek mind a helyi szervezők által megtervezettek, és nekünk együtt kell működnünk velük ahhoz, hogy sikeresen valósuljanak meg ezek az események.

ehfCL.com: Nehéz már most ennyire előre nézni, de lát mégis olyan pontokat, ahol fejlődni szeretnének a következő évi női DELO Bajnokok Ligája Final4-ig?

Michaeel Wiederer: Őszintén szólva, nem igazán. Jelenleg az esemény felénél járunk és jelenleg leginkább a döntőt várjuk. Azt követően, öt napon belül Kielben lesz a következő nagy esemény (az AKQUINET EHF Kupa döntője), ami szintén rendkívül izgalmasnak ígérkezik. És aztán nagyon hamar Kölnben lesz jelenésünk (a férfi Bajnokok Ligája négyes döntőjén, a VELUX EHF Final4-on), így úgy gondolom, legkorábban Köln után tudunk csak elkezdeni gondolkozni azon, hogy miként alakulnak majd a jövő évi Final4-ok.

Latest news

More News