EHF Champions League

“Ez még mindig kézilabda, a végén csak az számít, hogy ebben a 60 percben hogyan játszottál”

Courtney Gahan / ew

“Ez még mindig kézilabda, a végén csak az számít, hogy ebben a 60 percben hogyan játszottál”

Jó pár év eltelt már mióta a Women’s EHF FINAL4-ban egyszerre két újonc csapat is debütált volna, de idén mindkét elődöntőben szerepelni fog egy-egy. A Női EHF Bajnokok Ligája 2018/19-es elődöntőjében, mindkét ágon egy tapasztalt és egy eddig még a FINAL4 ízét meg nem ízlelő csapat mérkőzik egymással.

Mekkora előnyt jelent a korábbi tapasztalatszerzés az EHF FINAL4 nyomásában?

„Ezt nehéz megmondani, talán egy picivel vagyunk idegesebbek az átlagnál. Felfokozott állapotban vagyunk, de talán, ahogy a nyomás csökken rajtunk, úgy tudunk majd jobban játszani és élvezni az egészet.” – mondta a Vipers norvég játékosa, Malin Aune a pénteken rendezett média napon. Auna azon kézilabdázók egyike, aki a Női EHF FINAL4-on játszani fog és rengeteg nemzetközi tapasztalattal tudja támogatni az övéit.

„Azt gondolom, hogy a nyomás, az idegesség és az izgalom minden mérkőzés előtt adott. A játékra kell koncentrálnom, ahogy a csapatnak is.”

Aune honfitársa, a győri hátvéd, Veronica Kristiansen a címvédő együttes tagjaként érkezik a DELO WOMEN’S EHF FINAL4-ra. Kristiansen idén csatlakozott az ETO-hoz és bár a négyes döntőben még soha nem szerepelt, a nemzeti csapattal már több éremcsatában is részt vett és véleménye szerint a tapasztalata segít neki felkészülni az elődöntőre.

„Attól függetlenül, hogy új vagyok a FINAL4-on, voltam már hasonló helyzetben, szóval segítenek a korábban megvívott harcaim.” – fejezte ki véleményét a norvég játékos, mielőtt a csapattársaira és a magyar rekordbajnok céljaira tért volna ki. „A többiek nagyon nyugodtak, hiszen már jártak ebben a cipőben és tudják, mi következik, mi után. Én pedig nagyon izgatott vagyok.”

Aune kiemelte Linn Jorum Sulland és Katrine Lunde EHF FINAL4-ban szerzett tapasztalatainak fontosságát, mint a Vipers felkészülésének egyik alapját.

„Bármikor megkérdezhetjük őket és szívesen segítenek mindenben. Ez megnyugtat minket és nagyon örülünk, hogy velünk vannak.” – nyilatkozta a skandinávok szélsője, aki megjegyezte, ilyen típusú tanácsok egyszerűek, mint a magyarországi meleget elviselni, vagy az aréna hangzavarán felülkerekedni.

„Ez most valami más. Lehet érezni a levegőben”

A Metz Handball csapata is most debütál, de a Viperstől eltérően a legtöbb játékos komoly nemzetközi eredménylajstrommal rendelkezik, többek között 8 Európa-bajnok kézilabdázó is található náluk, akik éppen a Franciaországban rendezett, EURO 2018-at nyerték meg. Ivana Kapitanovic, a franciák kapusa szerint a kívülről hozott tapasztalat lehet számukra a siker kulcsa az EHF FINAL4-ban.

„Számunkra, ez egy különleges élmény, hiszen rengetegen játszottak már elődöntőket, döntőket karrierjük során, még ha a FINAL4 ki is maradt ez idáig. Természetesen, ez most valami más. Lehet érezni a levegőben. Akármerre jársz, ha látsz valakit, érzed, hogy ez most más. – meséli az idei szezonban érkezett horvát kapus. „Próbálunk új energiákat hozni, de ez még mindig kézilabda, a végén csak az számít, hogy abban a 60 percben hogyan játszottál. Ez tesz a végén győztessé vagy vesztessé és remélem, hogy ebben a kategóriában mi leszünk a nyertesek.”

Kapitanovic szerint, a Metz elődöntőbeli ellenfele, a Rostov azonos erőségeknek köszönhetően jutott el idáig: remek kémia csapaton belül köszönhetően a nemzetközi tapasztalatnak és, hogy évek óta együtt játszanak.

„Szerintem Anna (Vyakhireva – szerk.), a jobb átlövőjük a csapat motorja. Ő mindenkiért játszik és látható, hogy milyen jó kapcsolatot ápol mindenkivel, hiszen sokukkal a válogatottban is együtt szerepel. Őket még sötétben is megtalálná a passzaival. Ez rendkívül fontos a csapat számára. Ez adja nekik az erőt és az önbizalmat, de azt hiszem mi is hasonlók vagyunk. Nem sok, ismeretlen, hanem egy csapat, amely már együtt van hosszú-hosszú évek óta. Nagyon kemény, de érdekes ütközet előtt állunk”.

„A két nap alatt 100 százaléknál is többet kell nyújtanod a győzelemért”

Anna Sen, a Rostov-Don hátvédje egyetért Kapitanivoc-csel abban, hogy az orosz klub FINAL4-ban szerzett rutinja nem lesz mérvadó az elődöntőben.

„Tavaly is itt voltunk és talán, ha egy kicsi szerencsénk lett volna az első meccsen, akkor a legvégén mi ünnepeltünk volna.” mondta Sen, a rostovi 7 olimpiai bajnok egyike. A játékos nem gondol vissza a pár hónappal ezelőtt Metz elleni ütközetekre. „Két mérkőzés veszítettek februárban, most májust írunk. Ez két és fél hónap és ezalatt remekül sikerült az idáig vezető út. Holnap egy nagyon kemény meccsre számítok, de felkészültünk.”

Sen válogatott-, és csapattársa, az olimpiai bajnok Vladlena Bobrovnikova számára előny a tapasztalat, de úgy gondolja, hogy minden mérkőzés egy új fejezet, bár a cél és az érzések, ugyanazok maradnak.

„A tapasztalat segít, de minden mérkőzés előtt ugyanazt érzed: egy kicsit izgulsz, ahogy kifutsz a pályára és látod a szurkolókat. Én ezt nagyon szeretem, ahogy a nyomást is. Szerintem, remek gárda a metzi. Számukra ez lesz az első alkalom Budapesten, de ez egy kétnapos esemény. Nem számít például, hogy játszottunk és veszítettünk a franciák ellen. A két nap alatt 100 százaléknál is többet kell nyújtanod a győzelemért. Ez egy kicsit különbözik. Itt vagy és küzdened kell. Aztán meglátjuk, ki nyer!

Abban minden játékos egyetért, hogy a kiélezett szituációkban szerzett tapasztalat segíti a felkészülést és a pályára lépés előtti pillanatok kezelését. De, amint megszólal a kezdősípszó, a történelemkönyvek új, eddig üres lapja tárul elénk, hogy egy újabb fejezetet ismerjünk meg.

Latest news

More News