EHF Champions League

Debütálás, utolsó esélyek, címvédés: Négy különleges csapat utazása

EHF

Debütálás, utolsó esélyek, címvédés: Négy különleges csapat utazása

Eljött az újabb Final4 ideje, a négy közé jutó együttesek pedig mind érdekes és különböző történettel bírnak. Az ötödször résztvevő Vardarnak alighanem az idei év az utolsó esélye a végső győzelemre, a vezetőség döntésének értelmében ugyanis a következő szezontól fiatalokkal vágnak neki a küzdelmeknek, a legnagyobb sztárok távoznak. Az elődöntőben az orosz Rostov-Don lesz az ellenfelük, akik történetük során először jutottak a legjobb négy közé, számukra biztosan örökké emlékezetes marad a 2018-as Final4.

Mielőtt azonban a két csapat 18:00 órától megmérkőzik egymással, megismétlődik a 2017-es finálé, a 15:15-kor kezdődő elődöntőben ugyanis a Győri Audi ETO KC a CSM Bucurestivel csap össze. A Győriek is történelmi tettre készülnek, hiszen a Final4-ban még egyetlen csapatnak sem sikerült a címvédés.

„Kiegyensúlyozottak vagyunk és bár rengeteg sérülés hátráltatott minket a szezon során, bebizonyítottuk, mennyire erősek vagyunk csapatként, így minden utunkba kerülő akadályt legyőzünk – nyilatkozta Nycke Groot, a győriek irányítója.

Ambros Martín utolsó nagy kihívása

A címvédő szempontjából hattyúdalnak is beillik az idei négyes döntő, hiszen a csapattal hat év alatt három aranyérmet bezsebelő edző, Ambros Martín a következő szezontól a Rostov-Dont irányítja.

„Ambros nagyszerűen tud motiválni minket, emellett rendkívül taktikus szakember, hihetetlenül éles szemű, ezeket mind nagyon szeretem benne” – mondta Groot.

A győriek másik irányítója, Stine Oftedal első Final4-jára készül. Már nagyon várja a kihívásokat, és arra fókuszál, hogyan győzhetnek a CSM elleni elődöntőben.

„Nagyon összetett a védekezésük, általában középen tömörülnek és vélhetően megpróbálnak rákényszeríteni minket a távoli lövésekre. Nem lesz egyszerű, de lyukat kell ütnünk a hátvédfalukon, remélem, meglesz hozzá a taktikánk.”

Bár a Győr a címvédője a trófeának, elődöntőbeli ellenfele, a CSM Bucuresti tudja, hogyan győzze le a magyar csapatot, hiszen 2016-ban, a döntőben már sikerült neki. Abban viszont mindkét fél egyetértett, hogy most szinte teljesen egyenlőek az esélyek.

A CSM balszélsője, Cristina Neagu szerint – akit az idei évben sorozatban negyedszer válogattak be posztján a Bajnokok Ligája álomcsapatába – a Győrnek nagy előnye lesz, hogy hazai közönség előtt játszhat.

„Úgy gondolom, attól függetlenül, hogy a győriek minden évben saját szurkolóik, gyakorlatilag 10.000 ember előtt játszhatnak, ugyanannyi esélyünk van a továbbjutásra, mint nekik.”

„A kapusokon sok múlik az ilyen kiélezett meccseken, ezért nagyon remélem, hogy a mieink jó napot fognak majd ki” – értett egyet az általános vélekedéssel Neagu, hiszen többek között a győriek edzője, Ambros Martín is kiemelte a hálóőrök kulcsfontosságú szerepét.

A kapusok fontossága

Mayssa Pessoa, a Rostov-Don hálóőre sorozatban a harmadik Final4-on szerepel. Miután a CSM Bucurestivel megnyerte a kiírást 2016-ban, rákövetkező évben a Vardar mezében is védett a legjobb négy között.

„Azt hiszem, szerencsét hozok a csapataimnak” – mondta nevetve Pessoa. „A csapat nagyon motivált, a játékosok és az egész klub erre a versenyre koncentrál most. Képesek vagyunk rá, hogy eljussunk a döntőbe és ott valami maradandót alkossunk.”

Pessoa egyetért azzal, hogy a pozíciója kulcsfontosságú lehet. „A kapus poszt egy magányos feladat és ezért különleges is. Mindig a maximumot kell kihoznod magadból, különben nem vagy képes segíteni a csapat teljesítményét. Amikor a mezőnyben nem megy jól a játék, neked kell felpörgetned őket. Mondhatni a mi formánkon múlik a siker 50%-a.”

„Nem számít melyik csapat ellen játszunk, harcolni fogunk!”

A Rostov Final4-ba kerülése jelzi, hogy az orosz női kézilabda visszatért a legmagasabb európai porondra. A siker annak is köszönhető, hogy a 2016-os olimpiai aranyérmes orosz válogatott hat tagja is a keretben van.

„Azt hiszem, fejlődünk” – mondta a 2016-os olimpia legértékesebb játékosa, Anna Vyakhireva. Nekem és a csapattársaimnak is nagy dolog, hogy négyes döntőben szerepelhetünk, bízom benne, hogy nem utoljára. Évről-évre jobbak vagyunk és mindig sikerül valami újat vinni a játékunkba – ismeritek a csapatunkat, rengeteg tehetséges, fiatal játékosunk van.

A Rostov már játszott idén a Bucurestivel és a Győrrel, de most a Vardarral néznek farkasszemet.

„Tavaly nyáron játszottunk velük és az nem sikerült rosszul, igaz, az egy felkészülési meccs volt, így messzemenő következtetéseket nem lehet belőle levonni. – mondta Vyakhireva. A legjobb négy között már minden mérkőzés nehéz. Nem számít melyik csapat ellen játszunk, harcolni fogunk!”

„A legjobb védelemmel rendelkező csapat fogja nyerni a Bajnokok Ligáját.”

Andrea Lekic, a Vardar irányítója reméli, hogy idén végre a macedón csapat felé billen a mérleg nyelve; azok után, hogy 2014-től sorozatban három bronzérmet nyertek, majd 2017-ben első döntőjüket játszhatták, a végső győzelem azonban elmaradt. Ugyanakkor Lekic óva int mindenkit attól, hogy alábecsüljék a Rostov tapasztalatát.

„Ha a csapatukra nézel, látod, hogy minden játékosuknak megvan a kellő tapasztalata. Amikor ilyen típusú mérkőzéseket kell játszanod, a legfontosabb, hogy a maximumot hozd ki magadból” – mondta Lekic, aki a következő szezont már a CSM-nél kezdi akárcsak vardaros csapattársai, Dragana Cvijic és Jovanka Radicevic. Cvijic kulcsjátékos a Vardar védelmében és hiszi, hogy a pálya ezen területén fog eldőlni a BL-cím.

"Rendkívül keményen kell védekeznünk a Rostov ellen, hiszen nagyon jól támadnak, ez lehet a kulcs" - mondta Cvijic. "Egyébként is mindig a védelmeken van a hangsúly, mindig az a csapat nyeri meg a Bajnokok Ligáját, aki a legjobb és legstabilabb hátvédsorral rendelkezik. Ebben a szezonban mi különösen jól védkeztünk, remélem ez a Final4-ban sem lesz másként és mi örülhetünk a legvégén."

Latest news

More News